Home » Bintang » Kekuwatan Crita

Kekuwatan Crita


AlertMe

Wiwit Big Bang ngutamakake jagad iki dadi manungsa lan manungsa ora kuwatir, mula kita wis padha rumangsa pikir lan raos jero karo seni crito. Crita mbantu kita nggoleki jagad iki lan nuduhake pikirane. Dheweke bisa menehi hiburan, menehi informasi, lan pengaruh; kadang, sekaligus. Crita bisa kalebu saka jero sing penting lan meh kabeh makna. Crita sing dienggo bareng bisa dadi bagean sing penting kanggo identitas budaya kabeh. Dongeng lan cathetan kuno katon ing gambar guwa lan bisa dirungokake ing lagu lan puisi kuna. Wiski sing dituduhake dening fireside ing wayah wengi sing adhem bisa tuwuh dadi crita rakyat, mitos lan legenda. Pengalaman lan imajinasi minangka watesan mung kanggo crita.

Akeh panulis Amerika awal lan karya sing nantang kode lan mubeng-mubeng. Kanthi nganggo cara akeh, panulis lan karya kasebut ngupayakake nggawe lan ngrampungake identitas Amerika adhedhasar mandhiri lan apa sing dibutuhake kanggo nyirami ara-ara samun ing Amerika awal. Nalika para pionir diselehake lan nyebar ing wilayah kasebut, ana rasa kuwatir manawa negara kasebut dhewe, kudu duwe identitas sing unik, mula kudu ditetepake; dirasakake yen seni ngrampungake kebutuhan, kanthi literatur khusus kanggo nyedhiyakake conto sing paling apik. Ayo njelajah wiwitan karo crita awal.

Ralph Waldo Emerson, salah sawijining panulis paling penting ing abad nomer-19 "Amerika anyar," ngupayakake manawa Amerika bakal asale lan nyedhiyakake gaya gaya sing beda. "Kita bakal mlaku kanthi sikil dhewe; kita bakal bisa nganggo tangan kita dhewe; kita bakal ngomongake pikiran kita dhewe. "

Selaras karo semangat deklarasi Emerson babagan nonconformity lan kekarepan dheweke kanggo ndeleng Amerika kanthi kapribaden dhewe, gampang kanggo ndeleng kepiye Emerson menehi tugas kanggo nulis para pengarang.

Nelpon supaya usaha "Amerika" ing literatur ing "The American Scholar," Emerson diwiwiti kanthi nyatake yen kita ngandelake jaman kepungkur minangka bagean saka ngetrenake kemajuan maju: "Dina katergantungan kita, dawa magang kanggo kita. sinau babagan tanah liya, cedhak. Mayuta-yuta wong ing saindenging kita cepet-cepet urip, ora bisa diwenehi panganan ing sisa-sisa panen manca. "Emerson percaya manawa penulis" Amerika anyar "kudu duwe ciri-ciri tartamtu lan bisa dadi karakter anyar lan beda saka pasangan Eropa.

Tuduhan Emerson yaiku kanggo meksa sejatine mitra-mitrane kanggo nulis dhokum "semangat wayahe" lan mbantu nggawe karakter anyar ora kaya wong liya ing jagad iki. Amerika minangka kanvas kothong sing ngenteni para seniman nggawe gaya lukisan anyar sing bisa digayuh kanthi bangga ing galeri jagad iki kanggo ndeleng kabeh. Penulis kaya kasebut kalebu seneng James Fennimore Cooper, Edgar Allen Poe lan Washington Irving (lan liya-liyane).

Edgar Allen Poe, umpamane, ora nemoni tantangan Emerson. "Gugur Gedung Usher" yaiku dongeng gothic luwih cocog karo wong-wong Eropa lawas, tinimbang wong-wong Amerika anyar, amarga melu kabeh unsur crita sing bakal diarepake saka Inggris: seni seniman kanthi ngganggu. adhine, omah gedhong lawas sing angel nggegirisi lan ora dikepengini sajrone pirang-pirang taun, lan malah dikubur langsung. Crita iki cocog banget karo gaya Shakespeare, kanthi pengaruh Inggris sing abot.

Washington Irving, ing tangan liyane, nemoni tantangan Emerson. Ing "Rip Van Winkle," umpamane, setelan nduweni peran penting kanggo nggawe identitas Amerika. Kanthi arus Kali Lembah Hudson minangka latar, Irving ngomong babagan wong-wong sing kumpul ing wilayah umum komunitas kanggo ngobrol "babagan hak warga - pemilihan - anggota kongres-kabebasan ..."

Sanajan bisa uga ujar yen "Rip Van Winkle" uga gothik, nanging sejatine luwih saka crita khayalan sing cocog kanggo tanah anyar lan aneh sing dikenal minangka Amerika, "nggulingake" tradhisi lan gaya Eropa kuna. . Karakter ing crita kasebut, bisa uga gampang dadi wakil saka perkara liyane.

Contone, Dame Van Winkle bisa makili Eropa lan cara-cara lawas - ketat, kanthi aturan lan pangarep-arep, "Garwane termagnet". "Wiwitane saya tambah elek lan saya elek" lan diamati manawa "prekara tart ora nate nate tuwa, lan Basa sing cetha yaiku siji-sijine alat sing bisa ditambahi kanthi nggunakake terus-terusan. "Yen iki dudu sesanti saka Inggris, mula potret Mulia George III babagan panginepan lokal kasebut cinches!

Nalika Rip nemokake wong-wong gunung lan melu dheweke (pikirake "Purple Mountains Majesty"), mula kelingan menyang negara liya - utamane karo omben-omben, umume ing lelungan segara. Tangi lan nemokake wektu wis liwati, dheweke langsung menyang desa golek barang sing wis diganti. Desa kasebut ana omah sing durung nate ditemoni sadurunge, bangunan sing durung dingerteni dheweke, lan jeneng-jeneng aneh ing tandha-tandha sing katon umume wong manca.

Nyatane, ora ana maneh King George ing panginepan, nanging padha karo Umum Washington; rakyat kasebut ngomongake "babagan hak-hak warga - pemilihan - anggota kabebasan Kongres - bukit Bunker - pahlawan sing ana pitung puluh enem lan tembung liyane, sing dadi jargon Babel sing sampurna kanggo Van Winkle sing kuwatir." Dame Van Winkle wis mati, simbolis saka Inggris ora melu melu urip, lan ana sawetara kanca lan tangga teparo, bebarengan karo putrine, kaya-kaya wis lunga menyang tanah anyar lan ditinggal sawetara kulawarga lan kenalane.

Rip wis dadi "Amerika anyar" ing pungkasan crita. Ana akeh referensi Amerika ing crita kasebut. Sing pertama, lan sing paling jelas, yaiku manuk garudha ing langit - simbol paling gedhe ing Amerika. Pemukim Amerika awal nyadari pentinge kulawarga; yen dheweke ora duwe liyane nalika sepisanan teka ing Amerika, biasane duwe anggota kulawarga liyane. Ing Hotel Hotel sing anyar (lan diwadhahi kanthi jeneng), Rip nyawang panji lintang lan garis-garis. Nalika ketemu karo putrine lan putu banjur putrane, dheweke luwih kepenak.

Mesthi, elang lan kulawarga ora mung prekara sing nuduhake Rip dadi "Amerika anyar." Ing tembung Rip dhewe, dheweke ujar: "Aku dudu dhewe - aku wong liya" lan dheweke ngakoni yen "Saben prekara diganti, lan aku diganti." Dheweke ora ana maneh "tundhuk marang Sang Prabu George sing katelu, dheweke saiki dadi warga Amerika Serikat gratis."

Cetha impen sing wis diowahi Rip dheweke. Sanajan dheweke nerusake "lakune lan kabiasaan lawas" lan nemokake akeh "kroni lawas," dheweke luwih seneng ngrasakake kanca-kanca sing luwih enom karo "Amerika anyar." Sanajan meh padha karo kanca kanggo kabeh bocah ing kutha. sadurunge, ngewangi dheweke olahraga, dolanan, crito lan dadi salah sijine guyonan sing lucu, dheweke dadi patriark kutha lan crita babagan "sadurunge perang." Irving nyatakake yen "sawetara wektu" sadurunge dheweke bisa ngerti apa kedaden utawa ngerti kahanan saiki, mbuktekake manawa dheweke ngerti lan ngerti sejatine saiki ing masyarakat. Bojone wis entek, dheweke wis tekan "umure seneng nalika wong bisa kesrakat," bisa teka lan seneng kaya sing wis disenengi, duwe kaluwarga kulawarga lan milih sapa sing bakal digandhengake. Rip pungkasane konten - tangisan adoh saka dalan nalika wiwitan crita.

Ing babagan pangowahan identitas Amerika sawise Revolusi, owah-owahan dadi akeh perkara. Contone, nalika Rip turu sawise turu lan menyang warung favorit ing kutha, dheweke ndeleng "kanca sing rancok lan alus, kanthi kanthong sing diisi tas tangan, dheweke 'mbantah babagan hak-hak warga - pemilihan - anggota Kongres —Liberty-bukit Bunker - pahlawan saka pitung puluh enem lan tembung liyane. "Ing baris iki bisa ndeleng akeh identitas Amerika sing dadi" hak sing ora bisa dicekel "ing Konstitusi kita, ing antarane: Kebebasan Pencet (handbills), Bill Hak-hak (hak-hak warga), Pamilih (pemilihan), Kamardikan macem-macem (kebebasan), "lan tembung liyane;" sadurunge durung ana jaminan kanggo wong Amerika. Dheweke ana ing sangisoré King George lan mung bisa ngarep-arep supaya bisa lolos lan ora ana ing pikirane, manawa ora kena diukum. Wong bisa rumangsa aman lan kuwatir karo prekara-prekara sing penting ing urip - kulawargane lan petani utawa panguripan, tinimbang ora dilindhungi saka aturan kejem saka raja despotik.

Pentinge politik uga minangka bagean saka identitas Amerika anyar. Iki kabukten ing ngendi Rip lagi nggabung makutha ing hotel kasebut lan dheweke takon kepiye milih (ing pemilihan pungkasan) lan apa dheweke dadi "Federal utawa Demokrat," loro partai sing ana ing wektu kasebut.

Rampung tantangan Emerson ora angel. Mlayu saka jagad lawas lan tradhisi jagad lawas sing digunakake dadi wong angel. Sawetara panulis bisa mecah cetakan, sing liya ora.

Ing "Preduli," Emerson nyatakake, "Sapa wae wong sing kudu dadi wong sing ora duwe kabentuk." Iki ide supaya Emerson terus nantang penulis kanggo nggawe persona Amerika sing nuduhake keunikan sing unik bakal ngerti "Amérika anyar". sing banjur bisa melu ing antarane budaya jagad lan, ing wektu sing padha, dadi awake dhewe.

Irving bisa nggayuh tantangan Emerson lan ora mung bisa, nanging ngalahake. Critane, "Rip Van Winkle," minangka bukti lan bukti sukses Irving nalika ngliwati tes kasebut lan ngatasi wani Emerson. Sawetara panulis bisa nggawe transisi saka jagad lawas nganti anyar, sing liyane ora ana; Washington Irving, liwat Rip Van Winkle lan crita liyane, minangka salah sawijining sukses. Wong sing bisa ngliwati pola Eropa mbantu mbentuk kembang unik lan netepake karakter sing wis dikenal minangka "Sastra Amerika."

Penulis iki mbantu nggawe kerajinan crito. Tanpa dhasar, akeh crito modern bakal ilang.

Éwah-éwahan evolusi crita wis mudhun sawetara dalan sing beda. Sadurunge pertengahan 1890, crito sing paling immersive yaiku téater langsung. Banjur, dalan anyar dibukak; film bisu. Teknologi crito wis tekan titik input utama manungsa (bisa ndeleng) lan massa digawe kanthi cara mekanikal. Ing pungkasan 1920, televisi mekanik (kanthi swara) katon. Ora suwé limang taun, swara uga katon ing bioskop; alat sing paling maju kanggo crito saiki wareg loro pikiran utama.

Ora let suwe, tivi televisi mekanik sing nyebar dadi versi elektronik. Kemajuan ing televisi lan bioskop terus nambah lan dening 1950, gambar warna siaran dadi praktis. 50 uga ngenalake konsep ngubungake komputer ing jaringan. Panliten lan pangembangan dhisikan duwe pengaruh akeh dening universitas militer lan utama ing saindenging planet ("Contone World Wide,"). Ing awal 70, transisi universal kanggo televisi warna meh rampung. Ing pungkasan 80, ISP komersial wiwit katon. Kemajuan lan nambah komputer terus nambah media modern liwat papan, tanpa wates ing ngarsane.

Ora ana warga negara utawa medium sing bisa crita. Penemuan lan perintis kaya Edison lan Farnsworth nggawa kita modhèrn modern saka fénoména kuno crita - karo film lan serial ing Bioskop lan ing omah liwat televisi lan internet. Film, televisi lan internet saiki ana ing papan cariyos crita. Crita minangka DNA sing digawe kabeh isi media. Tanpa konten, kabeh transportasi lan manajemen data ing media ora ana arti. Saben data lan benang data minangka benang cilik saka (muga-muga) sing nampilake visi gedhe produsen. Apa crita lan piwulang sing dikepengini dening pangripta konten?

Ora ana kekurangan crita saka crita cekel. The 20th Abad wis ngasilake akeh crito - ing literatur, panggung, layar salaka lan layar cilik - banget kesel kanggo dhaptar.

Crita ing 2019 Las Vegas NAB Show yaiku dheweke kepengin mbantu komunitas media entuk sing crita metu. Teknologi paling anyar bakal nate nyritakake para critane nyolong kekrebat kanggo mbantu ngetutake pahlawan sampeyan sajrone Perjalanan Epik. Kanthi kabeh teknologi sing bakal didhukung kanggo ndhukung media sing terus-terusan ing jagad, ilmu babagan crito pungkasane munggah kanggo ngrampungake panjaluk seni crita kasebut. Ora ana maneh mbutuhake studio utama kanggo ngrampungake film sing ditrapake. Kanthi teknologi sing luwih maju, studio cilik lan malah individu bisa mbangun konten. Peralatan portebel lan luwih akeh luwih cepet mbukak kesempatan crita anyar.

Bayangake "YouTuber" sing paling disenengi bisa ditindakake kanthi SSD sing cepet banget karo SSD kanthi kapasitas 2 Terabytes kapasitas, utawa apa akrobat udara sing diluncurake karo kamera mini sing dipasang ing drone nimble. Apa kerajinan anyar crita sing saiki bisa ditemokake nalika imajinasi manungsa bisa dilebokake kanthi lengkap? NAB Show nampani kasempatan kanggo mbantu anggota media dunya sing ngembang kanggo nemokake iki lan akeh papan-papan potensial liyane.


AlertMe
Tindakake kula
Kiriman paling anyar dening Ryan Salazar (Delok Kabeh)